Om rittdagen

Startsted til Bergen-Voss?
Bergen-Voss starter på Edvard Griegs plass utenfor Grieghallen, som ligger mellom Håkonsgaten og Lars Hilles gate. Vi anbefaler å parkere ved Bystasjonen, men pass på å ta sykler av taket før dere kjører inn.
Startsted/tid til Norheimsund-Voss?
Norheimsund-Voss starter fra Idrettshallen i Norheimsund kl. 11.00. Det blir kjørt rolig ned til matstasjonen og gjennom Norheimsund sentrum (masterbil/MC forran) før en tar til høyre i Hardangervegen i retning mot Voss.
Starttid fra Bergen?
På rittdagen er det Bergen-Voss Earlybirds som starter først, kl. 05.30. Denne tur gruppen planlegger å bruke mesteparten av dagen til Voss og får to til tre timers forsprang i forhold til tidligere. Der det er hensiktsmessig vil sykkelveier benyttes i første del av løypen.

De første ordinære puljer starter 07.00 og de siste forventes å være avgårde ca kl. 08.00. Vi starter såpass tidlig for å komme oss avgårde før trafikken tar seg opp. Et komprimert start gjør det dessuten lettere for politiet å regulere den øvrige trafikken, og det gir de siste startende god tid å komme seg til Voss. Endelig starttider kommer.
Hva skal ryttere ha med seg til start?
Alle ryttere kan ta med seg en ekstra sekk med klesskift, som man kan levere i startområdet. Denne vil bli transportert til Idrettshallen på Voss. Sekken skal merkes med bagasjeklistremerket som deles ut med startnummeret.
Matstasjoner underveis?
Det er 3 matstasjoner underveis fra Bergen-Voss. Bjørkheim i Samnanger  (etter ca 50 km) Norheimsund (etter ca 85 km) Kvanndal (etter ca 125 km) I Norheimsund inviteres det dessuten til «Bergen-Voss timeout» der tiden inne på matstasjonen blir nøytralisert.
Toaletter underveis?
Det finnes toaletter ved start (Edvard Griegs plass), og ved de tre matstasjonene underveis. Det er også toaletter ved idrettshallen på Voss.
Utstyr, hva er lov og hva er fornuftig?
Sykkelen:
Ifølge Turrittreglementet til Norges Cykleforbund skal det benyttes en standard landeveissykkel med rett styre eller bukkestyre. Det er ikke tillatt å bruke temposykkel eller tempobøyler montert på en tradisjonell landeveissykkel. Det er ikke forbudt å sykle på en terrengsykkel, men tykke knastedekk vil gi økt rullemotstand. Dempegaffel vil også gi dårlig effekt på et langt landeveis ritt, da mye av kraften du produserer vil forsvinne ut i gaffelen istedenfor pedalene. Alle må ha lys på sykkelen! Hvitt lys foran og rødt lys bak. Dette da løypen går gjennom en rekke tunneler. Under Bergen-Voss skal fungerende lys være like selvfølgelig som fungerende bremser. Ryttere uten fungerende lys vil ikke få starte.

Bekledning:
Et godt råd er å ikke kle seg for varmt. Du får fort opp varmen når rittet er i gang. Om været er bra mister du fort mye væske og mineraler gjennom svette. Da kan du fort bli dehydrert, dersom du ikke klarer å kompensere ved å drikke mye. Løse armer og ben er praktiske å ha på seg, og en ultra tynn vindstopperjakke har du alltid plass til på baklommen.
Medbrakt mat underveis?
Det er viktig å huske at kroppen din er stresset under rittet. Det du tar med deg av mat bør være lettfordøyelig. Kroppen din mister mye salt og mineraler under turen så dette bør du kompensere for. Sportsdrikke er å anbefale istedenfor saft og vatn da det inneholder et balansert forhold av mineralene du trenger for at kroppen lettere skal ta til seg næringen/vesken. En god Sportsdrikk inneholder også en riktig blanding kort- og langkjedete karbohydrater.  Saft inneholder primært  sukker og dette derfor er lite optimalt som sportsernæring. Sportsbarer er også utviklet for å erstatte næringen som kropper forbrenner. Det er viktig å ikke teste ut nye produkter på rittdagen. Spis det som du er vant til fra trening. Tren også på å spise i fart før du stiller til start.
Privat langing av mat og drikke?
Det er strengt forbudt med privat langing underveis på rittet. Vi har observatører plassert på strategiske punkter, og ryttere som mottar privat langing risikerer å bli diskvalifisert. Dette er et sikkerhetstiltak for å unngå unødvendig trafikk i løypen. Det hjelper ikke at langeren er fastboende eller kjørte ut i løypen dagen før. Mottar du privat langing vil ryttere bak deg observere dette uvitende om hvordan langeren kom seg på post og handlingen din vil bidrar til å undergrave regelverket. NB! Har ikke du nok mat med deg fra start er det mer en nok på matstasjonene.
Hvor lang tid kan jeg bruke på Bergen-Voss og Norheimsund-Voss?
Arrangementet starter puljevis i Bergen fra kl. 07.00 (Earlybirds kl. 05.30) og de første ryttere forventes i mål på Voss fra ca 11.15. Norheimsund-Voss starter kl. 11.00 fra Norheimsund Idrettshall. Arrangementet avsluttes på Voss kl. 18.00. Ryttere som ikke har passert siste matstasjon (Kvanndal) innen 15.30, blir desverre tatt ut av rittet men vil bli tilbudt transport til Voss. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker, da løypevakter blir permitert, skilt blir fjernet, og mottaket på Voss blir rigget ned.
Tenk miljø!
Vi oppfordrer alle til å tenke på miljøet under arrangementet. Forsøplingsloven gjelder også under Bergen-Voss. Vennligst ikke kast søppel fra deg i naturen. Ta vare på papir og annet emballasje og kast det på matstasjonene eller i målområdet.
Tenk på dine medsyklister på turen til Voss!
Ser du noen i vanskeligheter er det bedre å stoppe opp og hjelpe,  enn å sykle forbi. Om det skjer ulykker på Bergen-Voss, er det bedre at skaden varsles èn gang for mye, enn ikke i det hele tatt. På startnummeret ditt vil du finne de viktigste telefonnumrene for rittdagen. Medisinsk nødnummer 113 og Arrangementets servicetelefonnummer står på startnummeret. Ser du en vakt i nærheten av der du befinner deg, kan de også varsles.
Tekniske uhell underveis?
Under rittet må du kunne skifte slange selv, og du må ha med ekstra slange. På matstasjonene vil du kunne få enkel teknisk hjelp (justere gir og annet), men du kan ikke basere deg på å få teknisk hjelp utenom dette. Men vi oppfordrer alle, hvis mulig, om å hjelp til sine medsyklister på vei mot Voss.
Transport til Bergen etter rittet?
Bergen-Voss har utvidet samarbeidet med Tide Reiser om returtransport fra Voss til Bergen etter rittet. Det vli gå busser hele dagen basert på bestillinger fra deltakerne. På det meste vil det gå en buss ca hvert kvarter. NB! Returtransport må bestilles på forhand i påmeldingssystemet eller direkte fra TIDE.